
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GST – SALE OF 
DEVELOPED 

PLOT 
 

By : Team Tattvam



 

The scheme of legislative powers under the Constitution of India is clearly demarcated with 

separate fields being given to Centre and State to legislate. These powers are governed by Article 

246 read with Seventh Schedule to the Constitution of India. It may be noted that power to legislate 

taxes is no different and operates in water-tight compartments of Seventh Schedule. However, GST 

is levied in powers of Article 246A and is not a subject of Seventh Schedule. As far as GST is 

concerned, both Centre and States have the power to levy tax simultaneously. However, it is 

interesting to note that transfer of land is neither covered under supply of goods nor  supply of 

services. The intent to maintain intelligible demarcation for taxing land is also apparent from 

Schedule III of the CGST Act as it considers sale of land or building as neither supply of goods nor 

service. However, when transfer of land is coupled with the construction services, same may have 

some implications under GST.  

Recently AAR Gujarat in application made by Sh. Dipesh Anil Kumar Naik, reported at 2020-TIOL-

134-AAR-GST has ruled that GST is applicable on sale of plot of land when amenities (e.g. drainage 

line, waterline, electricity line, land levelling etc.) are provided, along with the plot of land, by the 

land owner/developer as per the requirements of approval/ sanctioning authority. While ruling so 

the AAR had following observations- 

Ruling and observations 

• A transaction shall be out of GST only if the activity is exclusively dealing with transfer of 

title or transfer of ownership of land, which is immoveable property or earth.  

• Plotted development is a scheme which involves forming land into layout after obtaining 

necessary plan approval from the Development Authority, get all other permission required 

to take up, commence and complete what would be the layout, which would be comprised 

of individual sites.  

 



 

• The sellers charge the rates on super built-up basis, which includes common area as well and 

not the actual measure of the plot. Thus, in effect the seller is collecting charges towards the 

land as well as the common amenities, roads, water tank and other infrastructure on a 

proportionate basis. In other words, such common amenities, roads, water tank and other 

infrastructure is an intrinsic part of the plot allotted to the buyer. 

• Authority relied on Supreme Court’s decision in case of M/s Narne Construction P Ltd. 

reported at 2013 (29) STR 3 (SC) to held that sale of developed plot is not equivalent to sale 

of land but is a different transaction. 

• The activity of the sale of developed plots would be covered under the clause 'construction 

of a complex intended for sale to a buyer'. Thus, the said activity is covered under 

'construction services' and GST is payable on the sale of developed plots in terms of CGST 

Act / Rules and relevant Notification issued time to time. 

 

Issues arising from AAR 

• Whether sale of plotted land is not covered by Schedule III of the CGST Act? 

• Whether activity of sale of plotted land can be considered as construction service under the 

CGST Act?  

 

Tattvam’s comments 

It can be seen that the abovementioned AAR has raised various pertinent questions which goes far 

in and questions the legislative power under Article 246A to tax any immovable property. In this 

article, we attempt to answer these questions and put forward our perspective on the nature of the 

transaction involving sale of plotted land. We will be analyzing a case where landowner having title 

over the land will also be acting as a developer in respect of said plot of land and developing 

necessary amenities.  



 

Schedule III of the CGST Act 

Section 7(1) of the CGST Act, 2017 provides for inclusive definition of the supply which includes 

sale, transfer, barter, exchange, license, rental, lease or disposal made or agreed to be made for a 

consideration by a person in the course or furtherance of business. Section 7(2) of the CGST Act 

provides for activities or transactions which would be treated neither as a supply of goods nor a 

supply of services. Schedule III specifies such activities and covers “Sale of land and, subject to clause 

(b) of paragraph 5 of Schedule II, sale of building” within its ambit. Therefore, such activities cannot be 

considered as supply so as to be leviable to GST.   

Activities undertaken for one’s self or own account 

A supply requires two persons to tax a transaction under GST. The activities that a person 

undertakes for  himself are not leviable to GST since a taxable person cannot trade with himself 

unless the transaction ss between distinct persons. Rightly so, Maharashtra AAR in  Re: The Banking 

Codes and Standards Board of India reported at 2018 (12) TMI 1086 observed that  a supply is meant 

to be between two persons, distinct from each other so as to be covered under definition of “supply” 

as per Section 7 of the CGST Act. 

The activities that are undertaken by the land owner/developer (e.g. drainage line, waterline, 

electricity line, land levelling etc.)  are the activities which he does on his own account and for 

himself to make a piece of land marketable. The land owner does not transfer title in these amenities 

but merely provides an unexclusive and limited right of usage.  These activities by any sort of 

imagination cannot be considered as provision of development/construction services to the 

customer. To us, undertaking these activities do not change the nature of transaction in any manner 

to anything but activity of selling of land to the customer.  

 

 



Meaning of “on its own account” in GST 

The phrase “on its own account” has been used in Section 17(5)(d) of the CGST Act where it 

disallows credit in respect of construction of an immovable property to person who undertakes 

construction on his own account even though it may be in the course or furtherance of his business. 

Though this term has not been defined in the CGST Act, the Hon’ble Supreme Court in the case of 

American Express Bank Limited Vs. Calcutta Steel Co. and Ors.  reported at (1993)2SCC 199 has 

observed it to mean "for one's own sake”, “on one's responsibility, "in his behalf and at his expenses", 

and "for and at one's own purpose and risk”. 

The contrary position taken by Orissa High Court in Safari Retreats Private Limited Vs. Chief 

Commissioner of Service Tax & others, reported at 2019-VIL-223-OR was not only restricted for the 

purpose of allowing credit to the petitioner but has also been stayed by the Hon’ble Supreme Court. 

In our view, the activities that land owner/developer undertakes to make the land marketable are 

on his own account and does not alter the nature of the transaction. 

Illustration- 

A has entered into a contract with B wherein furniture shall be required to be supplied to B as per 

his requirements and customization. In order to do so, A, procures various raw materials including 

wood and even takes the services of  job worker who shall undertake  finishing works on the 

furniture. Now in this case, all of these activities that A undertakes in order to supply furniture to 

B is on his own account and for making a further supply of furniture to B. The legal binding 

relationship between A and B is only with respect to the supply of furniture. B is not concerned with 

any of these activities involved in supply of furniture to him. 

The invoice raised to B will be only of the furniture and not of activities that A undertakes for 

himself. Naturally, the price charged to B will include cost of all of these activities but that does not 

change the nature of transaction being supply of goods to B. Similarly, in present case as well, 



transaction remains as a sale of land only, which is not a supply leviable to GST in terms of Schedule 

III of the CGST Act. Therefore, the AAR’s observation that collecting charges towards common 

amenities makes it a construction service appears to be flawed to us.  

Reliance on Narne Constructions 

The reliance placed on the Hon’ble Supreme Court’s decision in the case of Narne Constructions is 

entirely misplaced. In this case, Supreme Court was interpreting the definition of ‘service’ in the 

context of the Consumer protection Act, 1986 and accordingly, has construed the meaning in the 

widest sense. The Consumer Protection Act is a benevolent social legislation and therefore the 

meaning of “service” under the said Act cannot be equated with meaning of service so as to construe 

as a supply under GST. It is also a settled principle of law that taxation statues are supposed to be 

interpreted strictly. Therefore, to us, Narne Constructions is not relevant in determining the present 

issue and has been improperly and unjustifiably relied upon by the AAR.    

Construction Services under Schedule II 

In our view, the sale of plotted land with or without amenities cannot come within the scope of 

construction services as envisaged under Schedule II of the CGST Act. Schedule II is not a deeming 

fiction nor should be read as such, an error commonly committed by AARs. Unless, a transaction 

or activity comes within the scope of ‘supply’ the question of applying any entry in Schedule II does 

not arise. In the instant case, as well, there is no supply to the customer, therefore question of 

treating it as deemed construction service does not arise.  

Without prejudice to this, S.No. 5(b) of Schedule II provides that construction of a complex, 

building, civil structure or a part thereof, including a complex or building intended for sale to a 

buyer, wholly or partly, except where the entire consideration has been received after issuance of 

completion certificate, where required, by the competent authority or after its first occupation, 

whichever is earlier. In Sadhu Singh S. Mulla Singh v. District Board reported at AIR 1962 Pun 204, 

215, it was held that phrase ‘construction’ will be used where a new building is put up where none 



existed before or will apply to a building which is rebuilt in the place of an existing building. In the 

instant case, there is no construction by the land owner so as to bring a new building into existence. 

It is merely plotting of the existing land and adding basic amenities for making the same marketable. 

The land owner does not transfer title in these amenities but merely provides an unexclusive and 

limited right of usage.   

Deduction of land 

In case of sale of plotted land, no methodology has been provided under the Act for measuring the 

value of land. Reliance is placed on the case of Eternit Everest Ltd. vs. UOI, reported at 1997 (89) 

E.L.T. 28 (Mad.), where the Hon’ble HC of Madras held that in absence of machinery provisions 

pertaining to determination and adjudication upon a claim or objection, the statutory provision will 

not be applicable. In the case of Commissioner of Income Tax, Bangalore vs. B.C. Srinivasa Setty, 

reported at (1981) 2 SCC 460, the Hon’ble Supreme Court held that charging section is not attracted 

where corresponding computation provision is inapplicable. It is submitted that relying on the case 

of BC Srinivas Shetty, Allahabad HC in the case of Samsung (India) Electronics Pvt. Ltd. vs. 

Commissioner of Commercial Taxes U.P. Lucknow, reported at 2018[11] G.S.T.L. 367 observed that 

in the absence of any procedure or provision in the UP VAT Act, 2008 Act conferring such authority, 

in the case of a sale of composite packages bearing a singular MRP, the authorities under the Act 

cannot possibly assess the components of such a composite package separately. Such an exercise, if 

undertaken, would also fall foul of the principles enunciated by the Supreme Court.  

Reliance is also placed on the case of Union of India vs. Suresh Kumar Bansal reported at 2017 (4) 

G.S.T.L. J128 (S.C.), wherein it was confirmed by the Hon’ble SC that explanation added to Section 

65(105)(zzzh) of the Finance Act, 1994 vide the Finance Act, 2010 expanding scope of taxability of 

Construction of Complex intended for sale by builders, was ultra vires as there was no statutory 

mechanism to ascertain value of service component of subject levy. In the instant case, since no 

method is prescribed to measure the value, the levy should fail.  The AAR has considered the said 



activity as construction services but still failed to discuss the deduction of land available on such 

service. In a plotted land, the value of creating amenities is as low as the one-fifth value of the land. 

Therefore, AAR has erred in treating the entire transaction as supply of construction services.  

To sum-up, sale of plotted land with or without common infrastructure is not leviable to GST due 

to reasons discussed in this article. Accordingly, we have attempted to sum-up our views in the 

following table- 

S.No. Transaction  Implications  

1.  Sale of plotted land without common 

infrastructure  

Not leviable to GST 

2.  Sale of plotted land with common 

infrastructure 

 

 2.1 Single agreement   

 A. Before completion  Not leviable to GST since 

there is no provision of 

construction service to the 

customer. 

 B. After completion  Not leviable to GST 

 2.2 Two agreements   

 A. Agreement for sale of land Not leviable to GST 

 B. Agreement for allowing access to 

common infrastructure 

Leviable to GST since there is 

no transfer of land vide this 

agreement. However, same 

will not be in the nature of 

construction service. Further, 

since there is no transfer in 



title of amenities, it will also 

not be in the nature of works 

contract service.  

 

Conclusion 

In view of the above discussions and conclusions drawn, it can be seen that Gujarat AAR has erred 

in appreciating the transaction as a supply of services. In our view, the said transaction is nothing 

more than sale of land, where landowner has undertaken certain activities for himself to make it 

marketable. In the present case landowner/developer cannot be said to be providing construction 

services to the customer. However, it is important that said understanding also emerges from the 

documents involved and therefore it is advised to revisit the same and consider restructuring them 

in case required. There can also be a case where there is a separate developer undertaking these 

activities for a landowner and in that cases, such services will be provided by developer to land 

owner. In our next article, we will be discussing implications on these transactions in detail 


