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the same bank in another State. are obtained by the account holder in Maharashtra, the place of supply of 

services will be Delhi (and hence Central tax / State tax or Union territory tax 

will be chargeable). In such transactions, the branch in Maharashtra will only 

be a facilitator for providing these services. If the branch in Maharashtra levies 

any charges on the branch in Delhi for providing this facility, that will be a 

separate supply between the two branches, it will be chargeable to Integrated 

tax. 

62.  Will GST be charged in transactions, 

where loan of one bank is taken 

over by another bank? 

GST will be chargeable on any transaction processing fees levied for such 

takeover of loans, but not on the interest component (as interest is exempted). 

63.  Whether GST will be levied on sale 

of re-possessed asset? 

Sale of repossessed asset falls within the scope of supply and will be chargeable 

to GST. 

64.  Whether GST will be levied on 

interchange fees on card settlement 

fees paid/shared by banks? 

Fees charged for card settlement is a consideration which is part of a separate 

transaction between the banks which are parties to this transaction and shall 

be liable to GST. This is a B2B supply and credit of this transaction is available. 

65.  What is the leviability of GST on 

securitization transactions 

undertaken by banks? 

Securitized assets are in the nature of securities and hence not liable to GST. 

However, if some service charges or service fees or documentation fees or 

broking charges or such like fees or charges are charged, the same would be a 

consideration for provision of services related to securitization and chargeable 

to GST. 

INSURANCE SECTOR 

Sr. No. Question Answer 

66.  What is the location of the supplier 

of service for fund management 

charges in ULIP policies? 

The fund management charges are charges towards managing and 

administering the fund. These funds are managed by the Fund Management 

team. The location of the supplier of service for fund management charges shall 
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be the location / office which manages the fund. 

67.  Whether commission paid to 

insurance agents shall be construed 

as supplies received under Section 

9(3) of CGST Act, 2017? If yes, 

whether the Life Insurance 

Company can raise a consolidated 

invoice for such commission 

payments? 

Sr. No. 7 of notification No. 13/2017-Central Tax (Rate), dated 28th June, 2017 as 

amended covers supplies received from Insurance Agents and provides for the 

Insurance Company to pay GST on such supplies under Section 9(3) of the 

CGST Act, 2017. In such cases, the insurance company may issue agent-wise 

consolidated invoice at the end of the month for the supply of services received 

during the month.  

68.  Whether insurance policies issued 

to Non-Resident Indians, where the 

premium is paid through the Non-

Resident External Bank account, 

will be ‘export of services’? Would 

the insurance premiums be taxable 

in cases where the same is not 

received in convertible foreign 

exchange or from the NRE 

Accounts? 

No. The amounts paid from the Non-Resident External Accounts are paid in 

Indian Rupees and are not received in convertible foreign exchange. Therefore, 

the conditions for export of services as provided under section 2(6) of IGST Act, 

2017 are not satisfied. Life Insurance services in such cases would be treated as 

inter-State supplies and subject to GST.  

 

69.  Will the requirements of Letter of 

Undertaking or Bond be required to 

be complied with in the case of Life 

Insurance Premium where the 

conditions of export of services are 

satisfied before or at the time of 

supply of the Life Insurance Service? 

Yes. As per Section 16(3) of the IGST Act, 2017, read with Rule 96A of the CGST 

Rules, 2017, an exporter is required to submit a Letter of Undertaking or Bond 

in case the export of service is made without payment of integrated tax. 
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70.  What would be the time of supply of 

life insurance services? 

Insurance policies are contracts for indemnifying any loss suffered by the 

policyholder. The policyholder is required to pay a premium at the time of 

inception of the policy. Renewal premiums are required to be paid on 

periodical basis during the tenure of the policy. For renewal of the policies the 

policyholders are allowed grace period ranging from 15 days to 30 days in 

accordance with the IRDA (Protection of Policyholders’ Interests) Regulation, 

2002. 

The time of supply of life insurance services to the policy holders would be as 

under:- 

(a) New Policy – At the time of issuance of the policy; 

(b) Renewal of Policy  – The time of issuance of renewal notice for insurance 

premium;  

(c) Other charges including ULIP charges – At the time of levy or recovery of 

the charges from the policyholder. 

71.  When service tax was paid on or 

before 30th June, 2017 for the 

services to be provided, but 

subsequently not provided, whether 

refund claim can be made under 

Section 142(5) of the CGST Act? 

Section 142(5) of the CGST Act, 2017 specifically provides for refund of tax paid 

under the Finance Act, 1994 in respect of services not provided. The same shall 

be disposed off in accordance with the provisions of the Chapter V of the 

Finance Act, 1994. 

72.  Can the input tax credit of Krishi 

Kalyan Cess be carried forward? 

No. It is not permitted in terms of section 140(1) of the CGST Act, 2017 read 

with Rule 117(1) of the CGST Rules, 2017. 
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73.  In the case of group insurance 

policies, a Master Policy is issued; 

the beneficiaries of the Master 

Policy may be located in more than 

one State.  In such cases, what will 

be the place of supply of services? 

In the case of issuance of Master / Group Policy to a registered person where 

the premium charged is a single premium and not segregated based on the 

beneficiaries of the insurance policies, the place of supply for such policy will 

be the location of the registered person paying the premium. 

74.  What is the time of supply of 

services for deposits and advances 

in cases of the recipient issuing a 

bank guarantee or making a deposit 

before assumption of risk and 

issuance of a policy? 

As per the proviso to Section 2(31) of the CGST Act, 2017, a deposit given in 

respect of the supply of goods or services or both shall not be considered as 

payment made for such supply unless the supplier applies such deposit as 

consideration for the said supply. In case of advances, however, the time of 

supply is the time of receipt of advance as provided in section 13(2)(a) of the 

CGST Act, 2017. 

75.  Whether ITC will be allowed on 

motor garage services used by 

insurance company for claim 

settlement? 

Yes, ITC will be allowed on services of motor garage used by an insurance 

company for claim settlement. 

76.  Whether the service provided by the 

re-insurance company to an insurer 

will be treated as a supply? 

The service of re-insurance falls within the scope of supply, and is chargeable to 

GST. 

STOCK BROKING SERVICES 

Sr. No. Question Answer 


